Hem » Skor » När du ska köpa nya träningsskor

Arkiv

Kategorier

När du ska köpa nya träningsskor

sh_run_shoe_sport_212752630

Inför sommarens träningsäventyr behöver man nya kläder och inte minst, nya träningsskor. För att få en lyckad och skön träning är skovalet viktig.

Vad ska man tänka på när man väljer sina skor? Först ska man välja utefter den träningsform man ska utföra. Exempelvis behöver man nätta och formnära skor när man ska styrketräna för att hitta sin naturliga balans. Tränar man ben kan man till och med gå barfota eller köpa ett par Five Fingers-skor om man inte är bekvämt att träna utan skor.

Belastning och stabilitet är av stor betydelse när man ska löpträna och liknande. Man måste ha ett par skor som passar ens fötter och gång. De vanligaste fottyperna är neutral, pronerad och supinerad: detta är termer för hur fötterna är vinklade när man går och står. Enklaste sättet att undersöka detta är att blöta fötterna och placera dem på ett mörk underlag så man kan se sina fotavtryck. Därefter kan man jämföra sitt avtryck med bilderna på Träningslära och se vilken man är mest lik. Har man neutralt steg ska man ha en stabil sko, supinerad fot behöver en dämpad sko för att ta upp kraften under löpning och en pronerad fot behöver rörelsekontrollerande (motion control) skor så man inte blir för överrörlig i sin gång och därmed skadar fotlederna.

Ska man träna i skog och mark behöver man betydligt stabilare skor är joggingskor. Då ska man ha vandringskängor och dessa ska man välja utefter hur mycket man tänker vandra och vart man ska vandra. Ju lättare terräng, desto mjukare och lättare sko kan man välja. I början känns en vandringssko överdrivet tung men den hjälper dig med balans och stabilitet när man går i skog och fjäll.