Hem » Blogg » Löparknä – förebyggande och återhämtning

Arkiv

Kategorier

Löparknä – förebyggande och återhämtning

löparknä_337970198

Löparknä är den skada som oftast sätter käppar i hjulen för löpare världen över. Frågan är då om man kan aktivt förebygga denna skada på något sätt och vad man gör för att återhämta sig från denna skada? Detta ska vi utforska närmare här.

Orsak och symptom

Den vanligaste orsaken till löparknä är att man trappat upp sin löpning för fort. Detta kan betyda att man gick upp i antalet km, antalet pass eller ökat hastigheten. Symptomen för löparknä är smärta i utsidan av knäet, i höjd med eller strax nedanför det. Man känner dock inte av den direkt utan den kommer efter en stunds löpning. Ibland kan man även få en svullnad på utsidan. Det kan också vara värt att påpeka att personer med tendens till plattfot eller höga vrister verkar löpa större risk för löparknä, och desamma gäller personer med dålig löpstil.

Förebygga skadan

Om man har drabbats av löparknä tidigare kan det därför vara en bra idé att ta en titt på sin löpstil och försöka förbättra den. Om man har en bra löpstil kan det istället vara smart att sänka träningen på ett sätt eller annat. Man kan sänka distansen, antalet löppass eller hastigheten och trappa upp sig sakta men säkert istället. Ordentlig stretching efter ett pass kan också vara en bra idé.

Återhämtningstiden

Till att börja med ska man naturligtvis inte löpa med denna skada, men det betyder inte att man bara måste vila. Det finns ett par övningar man kan göra i rehabsyfte, men det är fortfarande en bra idé att besöka en sjukgymnast.

Man är inte helt förhindrad från träning med löparknä, det gäller bara att hitta alternativa träningsformer. Ett tips är att ta cykelturer då de är väldigt skonsamma för knäna. Satsar man dessutom på en elcykel behöver man inte oroa sig alls för knäet då man bara kan slå på elmotorn istället.

Ett annat alternativ är att testa vattenlöpning. Men vilken träningsform man än väljer kan man försöka att hålla sig till samma tid och intensitet som man normalt sett kör när man springer.