Hem » Blogg » Kan man träna när man är förkyld?

Arkiv

Kategorier

Kan man träna när man är förkyld?

Bland oss riktigt träningsinbitna är det ju vanligt att försöka träna även när man inte känner sig i toppform. En vanlig återkommande fråga rör just träning och förkylning, så vi tänkte försöka svara på den lite mer är bara ett enkelt ”ja” eller ”nej”.

Det är ganska normalt att bli förkyld ett par gånger om året. För somliga betyder detta en eller två gånger medan andra kan få fem till sex. Mycket oftare än så kan vara tecken på ett litet sämre immunförsvar.

Som alla säkert redan erfarit kan förkylningar drabba oss olika hårt. En del gånger blir man bara lite extra snuvig medan andra gånger är man sängliggande flera dagar i rad. Det finns många faktorer som spelar en roll i detta, en stor av vilka är ju det enkla faktum att det finns hundratals olika förkylningsvirus.

För att bedöma om man överhuvudtaget är i stånd att träna måste man utgå från hur allvarligt man drabbats av förkylningen.Har man i stort sett endast snuva kan det faktiskt vara fördelaktigt att röra på sig något. Genom att höja kroppstemperaturen något får man även mer blodtillförsel till näsan och återställer även fukten där. Eftersom förkylningsvirus gillar att ha det torrt kan detta påskynda tillfrisknandet något. Det kan även vara bra att kombinera detta med lite lätt behandling så man inte behöver torka sig om näsan hela tiden.

Har man dock fått feber bör man alltid hålla sig borta från ansträngande aktiviteter, oavsett om det bara är en väldigt lätt feber och man känner sig okej att röra på sig normalt i sin vardag. Detta kan nämligen öka ens risk att utveckla hjärtmuskelinflammation, vilket är ett mycket allvarligt tillstånd. Och om enda priset att undvika detta är ett eller ett par träningspass är det knappast något man behöver fundera mer noga på.