Hem » Skor » Hitta rätt löpskor

Arkiv

Kategorier

Hitta rätt löpskor

löpningNär man håller på med löpning är det otroligt viktigt att man har rätt skor, vare sig det är på nybörjare nivå eller elitnivå. Om man springer i fel sorts skor är det lätt att man drar på sig en skada. Löparskor är speciellt utformade för att springa och de ger det stöd och den komfort som behövs. Löparskor är uppbyggda på lite olika sätt, beroende på fotens form och ändamål, vi har försökt ta upp några av dessa delar för att hjälpa dig att hitta rätt sko.

Kilar

Vissa löparskor har en kil inbyggd i mellandelen av sulan, på insidan. Detta är för att stabilisera upp en fot som pronerar för mycket. Syftet är att få upp foten i en naturlig fotställning för att undvika skador under löpturen. Är du osäker om du pronerar för mycket kan du ta hjälp på en affär som säljer löpskor. De flesta större butiker som säljer löparskor idag har ett löpband med kamera i butiken där du får springa i en neutral sko för att se din fotställning.

Yttersula

Yttersulan är den del av sulan som är ytters, som är i kontakt med underlaget. Yttersulan skyddar mellansulan och ser till att du får bra fäste med underlaget. Ska du använda dina löparskor inne är det bra att köpa skor med ljus yttersula, för att inte ge svarta märken på golven. Ska du springa mycket i skog och kuperad terräng är det bra att välja en lite grövre yttersula för att ge bra fäste och stabilitet.

Häl

När du springer landar du oftast på hälen. Därför är de flesta löparskor försedd med en stötdämpning i häl delen av skon. Denna stötdämpning är gjord av olika material beroende på tillverkare och kan bestå av bland annat luftkuddar, gelé eller skum. Alla löpare landar inte med hälen först, gör du inte det behövs inte extra stötdämpning där på din löpsko. Häl delen på skon brukar även vara rundad för att löpsteget ska avvecklas smidigare.

Ovandel

Löparskons överdel brukar vara rymlig, luftig och ventilerade, både för att andas och ge mindre fotsvett samt att inte ligga mot fötterna och skava. Det bör finnas 1 till 1,5 centimeter utrymme framför tårna i skorna, fötterna sväller nämligen då du springer och behöver därför lite mer utrymme.

Plös

För att skosnörena inte ska kunna skava på ovansidan foten så brukar plösen vara tjock och bred. Det är viktigt att kunna snöra åt skona stramt utan att det gör ont på ovansidan foten.

Innersula

För att ge extra stötdämpning åt foten finns en innersula i skona. Har du felställning på dina fötter finns det möjlighet att formgjuta innersulan för att ge bättre stöd och stabilitet samt för att ge rätt fotposition. Vill du ha mer stötdämpning i dina skor finns även extra tjocka innersulor att köpa.

Mellansula

Mellansulan på skon är gjord av ett stötdämpande material, antingen av skum eller gelé. Det hjälper till att skydda mot stötar när foten sätts i marken. Ju tyngre du är som löpare, desto hårdare sula behöver du, för att ge dig rätt stötdämpning.

För att få en sko som sitter bra och ger så bra stöd som möjligt rekommenderar vi att besöka en välkänd sportaffär eller löpbutik och få hjälp att välja ut rätt sko. Springer du ofta brukar det rekommenderas att byta sko 1 gång per år. Detta eftersom skon nöts och stötdämpningen blir allt sämre.