Hem » Sport » Barn och sport

Arkiv

Kategorier

Barn och sport

Barn behöver röra på sig mer, säger hälsoexperterna. De har blivit för stillasittande på fritiden och mängden idrott i skolan är bara en bråkdel av motionen barn och ungdomar behöver. Vad kan du som förälder göra för att väcka ett barns intresse för motion och rörelse?

Låt dem testa olika saker

Alla barn är olika och gillar olika saker. Har ett barn bara erfarenhet av skolgympan kanske de anser att all motion är tråkig. Men de kanske inte har hittat sin nisch ännu och behöver få testa lite olika sporter. Vänta med att köpa all utrustning till hockeyträningen förrän barnet har fått testa sporten några gånger. Och hindra inte barnet från att testa andra saker samtidigt. De kanske gillar ridning lika mycket som hockey och vill syssla med båda. Om tiderna inte krockar och familjens ekonomi tillåter, är det bästa att uppmuntra deras intressen.

Bli delaktig

Om barnet ändå inte vill sporta kanske du behöver ta en mer aktiv roll. Alla barn gillar inte lagsporter men har inte motivationen att träna själv. Som förälder kan du säkert gynnas lika mycket av motionen. Med mindre barn kan du kombinera lek med träningen för att hålla deras intresse. Äldre barn borde med fördel fokusera en del på styrketräning, ge dem ett gymkort i födelsedagspresent och förklara att ni båda två ska börja träna. Det finns en del seglivade myter om barn och styrketräning såsom risken för skador men faktum är att risken är 1500 gånger större för barn att skada sig när de spelar fotboll än när de styrketränar.